Farmaceutische bedrijven, fabrikanten van geneesmiddelen en medische apparaten zijn constant op zoek naar mogelijkheden waarde toe te voegen voor hun doelgroep. Een groot aantal ziet de toenemende populariteit van smartphones en tablets en de daarbij behorende (medische) apps als mogelijkheid deze waarde te creëren. Maar vaak is het ontwikkelen van apps onbekend terrein.
Hoe gaat Synappz te werk
Als eerste moet bepaald worden welk probleem en voor wie de app een probleem oplost. Tenminste, als er echt waarde gecreëerd moet worden voor de eindgebruiker (in tegenstelling tot een ‘marketing’ app). Eindgebruikers kunnen zorgprofessionals zijn, of uiteraard patiënten, en het liefst worden die natuurlijk betrokken in het ontwikkelproces.
Na het bepalen van de functionaliteiten en het interaction design middels unieke workshops wordt er een grafisch ontwerp gemaakt van de app. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van bestaande merkelementen van het bedrijf, product of dienst.
Als het klikbaar prototype wordt goedgekeurd gaat het coderen van start. Als er een database wordt gebruikt zal er goed nagedacht moeten worden over dataveiligheid en privacy. Zeker als er met patiëntengegevens gewerkt wordt kan het niet zo zijn dat farmaceutische bedrijven toegang tot deze data hebben. Deze zaken worden vaak intern afgehandeld door de afdeling Regulatory. Deze afdeling zal vanaf het begin aan nauw betrokken moeten worden in het proces, om zodoende alles volgens de interne regels uit te voeren. Met name als CE-certificering van toepassing is. Data kan gehost worden op onze speciaal voor medische toepassingen ontwikkelde backend, de Cortex.
Tot slot zal de medische app, eenmaal in de Stores, middels een gedegen marketingcampagne in de markt geïntroduceerd moeten worden. En dan begint het pas: kijken hoe de app opgepakt wordt door de doelgroep, meten van het gebruik en verder nadenken over toekomstige functionaliteiten.
Medische apps voor farmaceutische bedrijven
Medische apps kunnen, afhankelijk van de functionaliteiten, vallen onder de CE regelgeving. Dit betekent dat er tijdens het bouwen een technisch document opgesteld moet worden. Wij voeren altijd een juridische check uit indien er twijfel bestaat of de medische app onder de CE regelgeving valt. Daarnaast werkt Synappz met een intern kwaliteitsmanagementsysteem als onderdeel van de ISO9001 certificering, een intern proces waarbij de ontwikkeling en commercialisatie van medische apps duidelijk en volgens vooraf bepaalde richtlijnen beschreven en gevolgd wordt. Procedures hieruit kunnen zeer eenvoudig overgenomen worden door de Regulatory afdeling.