Ga naar hoofdinhoud

Clinicards Beta beschikbaar

‘Geen enkel product overleeft het eerste contact met de gebruiker’, staat in vrijwel elke zichzelf-respecterend managementboek over startups. Dat we dat zelf aan den lijve hebben mogen ondervinden is zowel een zegen als een vloek. Vloek omdat dit ons schema danig in de war gooide, zegen omdat we zaken liever eerder dan later ontdekken.

Wat is er gebeurd? Onze aanpak op de grafische weergave en interactie met de Clinicards was gebaseerd op de Wallet-app die op alle iPhones te vinden is. Wij vonden dat briljant. Immers, het was zeer intuïtief om een kaart te selecteren, gegevens in te voeren, de kaart te laten ‘flippen’ naar de achterkant om de resultaten te laten zien, en weer terug in het stapeltje. Daar dachten onze gebruikers (artsen, verpleegkundigen en patiënten) toch echt heel anders over. Na een intensief tweedaags gebruikersonderzoek in het Slingeland Ziekenhuis kwamen we daar de ‘hard way’ achter: men snapte maar weinig van dat heen en weer geflip. Bovendien hadden verpleegkundigen een hele andere kijk op de wijze waarop de website de patiënten weer moest geven. Terug naar de tekentafel dus…

Het was even doorpezen, maar we zijn trots dat ons nieuwe voorstel enorm goed ontvangen is door de doelgroep. Een compleet redesign die we van de grond af opnieuw hebben opgebouwd. Uitgangspunt hierbij was de focus op de inhoud, dus de resultaten voor de patient. Veel witvlakken met een gebalanceerd kleurenpalet voor de zaken die belangrijk zijn. Daarnaast hebben we de eerste stappen gezet in de standaardisatie van onze onderliggende code in iOS. Daarmee streven we naar een efficient ontwikkelproces met robuuste code.

Nieuw: QuickViews

Het overzicht is het belangrijkste scherm van de app. Hier kan de patient immers snel kijken wat de status van de geselecteerde Clinicards is. Het nieuwe ontwerp geeft deze cruciale informatie op een nog makkelijkere wijze weer. Middels ‘QuickViews’ wordt de belangrijkste indicator in een dagresultaat en een kleine grafiek van het weekresultaat weergegeven. Tappen op een QuickView opent de betreffende Clinicard naar het invoerscherm.

Invoerschermen

We hebben veel aandacht besteed aan het optimaliseren van het invoerscherm. Eenvoud was daarbij ons sleutelwoord. Door een gestandaardiseerde aanpak zijn alle Clinicards op dezelfde wijze opgebouwd. Dat komt de herkenbaarheid voor de patient ten goede, en maakt ons ontwikkelproces eenvoudiger.

In deze nieuwe versie van Clinicards draaien de kaarten niet meer om wanneer gegevens ingevoerd worden, zoals bij de vorige beta versie. In deze versie schuiven de schermen in. Nog intuïtiever.

Overzichtscherm

Ook het overzichtscherm is flink op de schop gegaan. In twee secties zijn opeenvolgend de resultaten te zien van de dag en van de week, en een chronologische weergave van alle ingevoerde gegevens op een tijdlijn. Trends zijn daardoor eenvoudig op te merken. Tevens kan op dit scherm eenvoudig medisch relevante informatie over de Clinicard opgeroepen worden.

Vaarwel hamburgermenu, hallo tabbar

Boekwerken zijn volgeschreven over het verschil in gebruiksvriendelijkheid tussen een hamburgermenu en een tabbar. In de eerste instantie hadden wij gekozen voor een hamburgermenu om de verschillende functionaliteiten aan te roepen. Dat werd niet altijd begrepen.

Op basis van verder inzicht hebben wij in Beta 3 de tabbar geïntroduceerd. In één oogopslag zijn de belangrijkste functionaliteiten zichtbaar én toegankelijk.

Nieuwe ontwerp overal doorgevoerd

Uiteraard zijn alle andere schermen zoals Inzichten, Bibliotheek, Agenda en Profiel ook aangepast aan het nieuwe ontwerp.

Nieuwe website

Ook de website is in een nieuw jasje gestoken om in lijn te zijn met de nieuwe ‘look and feel’. Momenteel werken we hard om meer functionaliteiten toe te voegen aan de website. Meer hierover in Beta 4.

In ontwikkeling: Designed for Privacy

Wij geloven niet het steeds vaker gehoorde mantra ‘privacy is dood’. Privacy is een belangrijk goed in een medische setting en digitale innovaties dienen daarmee rekening te houden. We vinden dat de patiënt zelf ‘in control’ moet zijn. Immers, sommige gegevens houdt zij liever voor zichzelf terwijl weer andere gegevens gedeeld (moeten) worden met zorgverleners. Of misschien wel mantelzorgers. De mogelijkheid om dat op zeer granulair niveau te bepalen noemen wij ‘Designed for Privacy’ en wordt momenteel intensief door ons team onderzocht. Pas beschikbaar in de volgende beta versie van Clinicards, nu toch alvast even een tipje van de sluier…

Meedoen als Private Beta Tester? Laat het ons weten.

Back To Top