Kenniscentrum Digitale Zorg van Zorgverzekeraars Nederland concludeert dat het 'Clinicards platform voldoet aan de voorwaarden…
Ook het WestfriesGasthuis en Waterland Ziekenhuis kiezen voor ZwApp.
Vanaf vandaag kunnen zwangeren in de regio Hoorn en Purmerend gratis gebruik maken van de app ZwApp.
Als je zwanger bent, heb je vaak behoefte aan informatie en geruststelling. Veel zwangeren gaan daarom zelf op zoek naar voorlichting, maar het is moeilijk om betrouwbare en juiste informatie te vinden. Niet elke website geeft betrouwbare informatie die door een arts is gecontroleerd. Daarom is het Centrum voor geboortezorg van het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis gestart met ZwApp. ZwApp is een gratis medische app die informatie en adviezen geeft over zwangerschap, bevalling en de kraamtijd toegespitst op de situatie van de zwangere. De informatie is afgestemd op de werkwijze van het Centrum voor geboortezorg van het Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis, verloskundigen, kraamverzorgers en overige zorgverleners uit de regio.
Waarom ZwApp?
Klinisch verloskundige Judith Heere legt uit: “Een zwangerschap is voor veel aanstaande moeders een tijd vol emoties, met vragen en soms ook onzekerheden. Waar doe ik goed aan? Wat gebeurt er in mijn lichaam? Wat moet ik nu precies doen? Veel zwangeren gaan daarom zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld via Google. Het is daarbij moeilijk om de juiste informatie te onderscheiden, met als gevolg dat zwangeren vaak met veel vragen blijven zitten en (eerder) onzeker of zelfs angstig kunnen worden. Daarom zijn we met ZwApp aan de slag gegaan. ZwApp geeft betrouwbare informatie en adviezen over zwangerschap, bevalling en de kraamtijd afgestemd op de situatie en fase van de zwangerschap.”
ZwApp is opgezet door een werkgroep met een gynaecoloog en verloskundigen samen met technisch ontwikkelaar Synappz Mobile Health.
Persoonlijk
“Omdat je bij het installeren van de app verschillende vragen moet beantwoorden krijg je informatie die past jouw zwangerschap. Zo houdt de app rekening met bijzondere situaties die voor jou gelden, zoals bijvoorbeeld diabetes of het verloop van vorige bevallingen. De informatie die je krijgt past bij het stadium van de zwangerschap. Dus in het begin krijg je advies over het slikken van foliumzuur en tegen het einde van de zwangerschap krijg je bijvoorbeeld meer informatie over pijnstilling tijdens de bevalling. Ook kan je persoonlijke dingen bijhouden in de app. Bijvoorbeeld hoe je je voelt, wie je verloskundige is, of hoe je wilt gaan bevallen. En je kan zélfs de hartslag van je kindje in de app opslaan tijdens de controle bij je verloskundige of gynaecoloog, zodat je die later nog eens kan afluisteren. Maar misschien wel het belangrijkste is dat de adviezen gelijk zijn aan de informatie die jouw zorgverlener ook geeft”.
“Het voordeel van de app is dat de meeste mensen altijd de telefoon bij zich hebben en dus direct informatie kunnen opzoeken”, vertelt Erik van der Zijden van Synappz. “En een folder geeft je ook geen advies op maat die past bij jouw persoonlijke situatie en aantal weken van je zwangerschap. Ook is het prettig dat alle informatie in ZwApp onderling is afgestemd met regionale zorgverleners die betrokken zijn bij de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.”
“Je krijgt als het ware informatie van je eigen zorgverleners” vult Roland van der Vliet aan. Ook bereidt de app je voor op ontwikkelingen in de zwangerschap waarmee je mogelijk te maken krijgt, zodat je vooraf al bent geïnformeerd. Neem bijvoorbeeld jeuk, waarmee ongeveer 20% van de vrouwen tijdens de zwangerschap te maken krijgt. Het is dan fijn dat je weet dat dit in de laatste 3 maanden van de zwangerschap niet ongebruikelijk is en wat je er zelf aan kan doen. Aan de andere kant geeft de app juist ook adviezen wanneer je juist wel contact moet opnemen met een zorgverlener. Zorgverleners die al met ZwApp werken, merken dat ze minder vaak gebeld worden voor onschuldige zwangerschapsklachten, maar juist vaker voor klachten waarvoor professionele consultatie nodig is. En dat is nou precies waarvoor ZwApp bedoeld is”.