Kenniscentrum Digitale Zorg van Zorgverzekeraars Nederland concludeert dat het 'Clinicards platform voldoet aan de voorwaarden…
Ieder kind verdient de beste start
Gelukkig groeien de meeste kinderen in Nederland veilig en gezond op. Helaas zijn er ook kwetsbare zwangeren waarbij de moeilijke omstandigheden waarin ze leven, invloed hebben op de gezondheid en dus start van het kind. Erasmus MC is samen met Clinicards een groot onderzoek gestart naar het effect van vroege en digitale interventie.
Iedere baby verdient een goede start in het leven. De eerste 1000 dagen voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen op latere leeftijd. Kinderen maken een slechte start niet zomaar goed en ook is de kans op ziektes op latere leeftijd groter. Soms zijn de omstandigheden minder gunstig door psychosociale omstandigheden, een lage sociaal economische status, of gebruik van drugs / alcohol en roken tijdens de zwangerschap. Minister Hugo de Jonge (VWS), gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg sloegen om die reden eerder al de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden. Daarom start Erasmus MC in samenwerking met VSVs en kraamzorgorganisaties het programma Beste Start. Het doel van het programma en onderzoek is een vroegtijdige identificatie van kwetsbare zwangeren waardoor vroege interventie (vanaf week 17) mogelijk wordt. Via het Clinicards platform worden 500 kwetsbare zwangeren geïdentificeerd en gerandomiseerd opgenomen in het onderzoek.
De interventiegroep wordt tijdens de zwangerschap volledig digitaal begeleid en geïnformeerd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een uitgebreide bibliotheek met artikelen, video’s en berichten die op het juiste moment van de zwangerschap in de app worden getoond. De effectiviteit van digitale coaching en interventies tijdens de zwangerschap en postpartum periode wordt na afloop van de studie verder geanalyseerd. Behalve de informatievoorziening krijgen de zwangeren namelijk regelmatig (ook post partem) via de app vragenlijsten toegestuurd en kunnen specifieke data worden bijgehouden. Van de geïncludeerde zwangeren zijn de data direct inzichtelijk voor de verloskundigen en kraamconsulenten. Zij passen hier tevens de interventie op aan.
Zodra de resultaten gepubliceerd zijn, komen we hier uitgebreid op terug.